KAM

Pod ręką, czyli w odpowiednim miejscu

Choć na przestrzeni ostatnich dekad kuchnia znacznie zmieniła swoje oblicze, otwierając się na część dzienną i przybierając bardziej reprezentacyjny charakter, nadal kojarzy się z jedzeniem – jego przygotowywaniem i przechowywaniem. To w kuchni magazynowana jest żywność, dlatego aranżując jej wnętrze należy zadbać o odpowiednie miejsce do przechowywania zapasów.

 

POBIERZ TEKST I ZDJĘCIA

Nawet jeżeli nie możemy pozwolić sobie na osobną, wydzieloną spiżarnię, możemy zaaranżować funkcjonalną i wygodną strefę przechowywania, która będzie wygodna, łatwo dostępna i ergonomicznie zaprojektowana – wyjaśnia Sylwia Kowalska-Mikutel, projektantka Spółki Meblowej KAM.

Podstawową zasadą w organizacji strefy przechowywania jest łatwy dostęp do zapasów. Pod ręką wcale jednak nie oznacza na wierzchu, tylko w odpowiednim miejscu. W roli domowego “magazynu żywności” idealnie sprawdzi się szuflada. Po jej wysunięciu mamy wygodny dostęp do całego wnętrza i – w przeciwieństwie do szafki z półkami – nie musimy przekopywać się przez kolejne rzędy produktów w poszukiwaniu tego właściwego. Bez problemu sięgniemy nawet do najdalej poukładanych kartonów, opakowań, słoiczków czy butelek. Nowoczesne szuflady są wytrzymałe na obciążenie, dzięki czemu można w nich bez obaw przechowywać nawet znaczne ilości zapasów.

Spory potencjał do przechowywania kryje się również w pojemnych szafkach narożnych, pod warunkiem, że tradycyjne półki z mało komfortowym dostępem, zastąpimy szufladami z pełnym wysuwem. Pozwoli to optymalnie wykorzystać cenną przestrzeń narożnika, a jednocześnie znacznie poprawi wygodę jego użytkowania. Wystarczy wysunąć szufladę, aby mieć nieograniczony dostęp do całej jej zawartości.

Funkcję kuchennej spiżarni często przejmują szafki wyposażone w system cargo. Wysuwane półki-kosze nie zajmują dużo miejsca, a są bardzo pakowne. Dzięki nowoczesnym prowadnicom, na których montowane są kosze cargo, nawet z dużym obciążeniem wysuną się łatwo i delikatnie. W ten sposób mamy wszystko pod ręką i w zasięgu wzroku.

– Cargo pozwala efektywnie zagospodarować potencjał  miejsc, w których nie ma możliwości zaprojektowania typowych szafek. To również bardzo wygodne rozwiązanie w przypadku wysokiej zabudowy, która w nowoczesnych aranżacjach kuchennych coraz częściej pełni funkcję spiżarni. Tradycyjne półki znacznie utrudniałyby dostęp do zapasów, a dzięki systemowi cargo można jednym ruchem wysunąć całą zawartość szafki – mówi projektantka. – Planując strefę przechowywania w wysokiej zabudowie, nie marnujemy czasu na szukanie produktów w kilku miejscach, bo wszystko mamy zgromadzone w jednej szafie.

 

Ułatw sobie pracę, czyli sprawna organizacja

Żywność, którą kupujemy na zapas, aby mieć w zanadrzu niezbędne produkty, nie tylko trzeba gdzieś przechować, ale przejrzyście pogrupować, aby ułatwić sobie codzienną pracę w kuchni. W sprawnym zorganizowaniu zapasów niezwykle przydatne będą systemy porządkujące do szuflad. Zapobiegną przesuwaniu się produktów i pozwolą utrzymać wszystko w należytym porządku.

Można również skutecznie zapanować nad różnorodnością asortymentu, dostosowując wysokość szuflad  do wielkości przechowywanych produktów.

Optymalnym rozwiązaniem, do którego przekonali się już użytkownicy naszych systemów mebli kuchennych KAMmoduł i KAMduo ML, jest optymalne dopasowanie wysokości szuflad do wielkości opakowań produktów, które będą w nich przechowywane – podpowiada Sylwia Kowalska-Mikutel. – Pozwala to ergonomicznie spożytkować potencjał dostępnej przestrzeni, ale również ułatwia posegregowanie różnych typów produktów. Łatwiej będzie nam zapanować nad niedużymi torbeczkami z przyprawami, jeżeli umieścimy je w niskiej szufladzie, a większe kartoniki czy butelki pogrupujemy w szufladzie wysokiej.

Przechowywanie zapasów żywności w pojemnych, wytrzymałych szufladach czy w szafkach z systemem cargo ma również tę zaletę, że niezależnie od obciążenia, otwarcie mebla nie wymaga użycia siły – wystarczy pociągnąć za front, a wraz z nim wysunie się zawartość szafki czy szuflady.

Wąska szafka nie byłaby najbardziej komfortowym sposobem na przechowywanie zapasów, gdyby nie system cargo, dzięki któremu możemy wysunąć całą zawartość mini spiżarni i mieć do niej wygodny dostęp. Bez problemu sięgniemy nawet do najdalej poukładanych produktów. Fot. KAM
Wąska szafka nie byłaby najbardziej komfortowym sposobem na przechowywanie zapasów, gdyby nie system cargo, dzięki któremu możemy wysunąć całą zawartość mini spiżarni i mieć do niej wygodny dostęp. Bez problemu sięgniemy nawet do najdalej poukładanych produktów. Fot. KAM

Wysoka zabudowa to doskonałe miejsce na zorganizowanie domowej spiżarni - wszystkie zapasy mamy w jednym miejscu. Zastępując tradycyjne półki systemem cargo dodatkowo poprawimy funkcjonalność szafki, eliminując niewygodne poszukiwanie potrzebnego produktu ustawionego w głębi szafki. Jednym ruchem dłoni wysuniemy półki-kosze, widząc całą ich zawartość. Fot. KAM

Wysoka zabudowa to doskonałe miejsce na zorganizowanie domowej spiżarni – wszystkie zapasy mamy w jednym miejscu. Zastępując tradycyjne półki systemem cargo dodatkowo poprawimy funkcjonalność szafki, eliminując niewygodne poszukiwanie potrzebnego produktu ustawionego w głębi szafki. Jednym ruchem dłoni wysuniemy półki-kosze, widząc całą ich zawartość. Fot. KAM

Nawet szafka narożna może być zaprojektowana w taki sposób, aby wykorzystać całą dostępną przestrzeń, a jednocześnie nie zmuszać jej posiadaczy do schylania się i przeszukiwania głęboko ukrytych zakamarków. Rozwiązanie pozwala optymalnie zagospodarować jedną z najtrudniejszych kuchennych. Fot. KAM
Nawet szafka narożna może być zaprojektowana w taki sposób, aby wykorzystać całą dostępną przestrzeń, a jednocześnie nie zmuszać jej posiadaczy do schylania się i przeszukiwania głęboko ukrytych zakamarków. Rozwiązanie pozwala optymalnie zagospodarować jedną z najtrudniejszych kuchennych. Fot. KAM