Porządek od kuchni
Co warto mieć w kuchni? Na pewno porządek. Jego utrzymanie nie jest proste w pomieszczeniu, w którym przygotowujemy posiłki, przechowujemy garnki, zastawę stołową i liczne akcesoria oraz gromadzimy zapasy spożywcze. Jednak zgodnie z zasadą, jak sobie urządzisz kuchnię, taki będziesz mieć porządek, możemy to sobie ułatwić.
Planowania zabudowy meblowej nie powinniśmy zostawiać przypadkowi, zwłaszcza, gdy zależy nam, aby organizacja kuchennego wnętrza sprzyjała zachowaniu porządku. Czy istnieje sposób, aby ułatwić sobie to zadanie? Najlepsze będą szuflady z góry ustalonym schematem przechowywania. Praktyka pokazuje, że to najlepszy sposób, aby utrzymać w ryzach kuchenne zaplecze.
– Dobra organizacja to mniej sprzątania, a uporządkowana kuchnia jest łatwiejsza do utrzymania w czystości. Zamiast zastawiać blat, każdą rzecz powinniśmy od razu odkładać na wyznaczone miejsce, w czym pomocne są szuflady. Nie musimy klękać, sięgać w głąb szafki, przesuwać innych przechowywanych przedmiotów. Po wysunięciu szuflady mamy bardzo wygodny dostęp, dzięki czemu możemy szybko i bez wysiłku wszystko schować – mówi Sylwia Kowalska-Mikutel, projektantka mebli kuchennych w firmie KAM. – Szuflady są naszymi sprzymierzeńcami w codziennych staraniach o utrzymanie porządku w swoim otoczeniu, ale również wewnątrz zabudowy meblowej. Pomogą uporządkować przestrzeń i poprawić jej funkcjonalność.
Dzięki szufladom możemy sprawnie zorganizować strefę przechowywania. Nowoczesne systemy dają wiele możliwości – bez trudu dopasujemy je do każdego wnętrza i potrzeb użytkowników, wynikających ze stylu życia i zwyczajów kulinarnych. W szufladach możemy przechowywać sztućce, drobne akcesoria i przybory kuchenne, talerze i miski, ale również garnki, patelnie czy blachy do pieczenia ciasta. Szuflady to również doskonałe miejsce, aby zorganizować strefę magazynową na zapasy spożywcze.
– Złe wykorzystanie przestrzeni przechowywania powoduje, że w kuchennym otoczeniu panuje bałagan. Może temu zapobiec optymalnie dopasowany układ szuflad, zaprojektowanych pod konkretne produkty. Posegregowane i uporządkowane w szufladach będą zajmowały mniej miejsca i zawsze będą tam, gdzie je odłożymy – podpowiada projektantka. – Wysokość każdej z szuflad możemy odpowiednio dobrać do funkcji, jaką będą pełniły i wysokości produktów, jakie będziemy w nich przechowywać. W ten sposób zmieścimy w nich wszystko, do czego są przeznaczone, a powierzchnia każdej z szuflad będzie lepiej wykorzystana i przejrzyście zorganizowana.
O porządek warto zadbać w każdym miejscu, szczególnie jednak w pomieszczeniach otwartych, gdzie kuchnia jest zintegrowana z salonem. Im więcej schowamy za frontami mebli, tym lepiej dla estetyki. Jednak i sama powierzchnia frontów może zniweczyć nasze starania. Ta najbardziej wyeksponowana i przyciągająca wzrok powierzchnia, zwłaszcza w przypadku szafek wiszących, które znajdują się na wysokości wzroku, stale jest narażona na zabrudzenia. Chlapiąca woda podczas mycia warzyw, opary gotowanych potraw, ubrudzone dłonie, którymi musimy otworzyć drzwiczki szafki – to codzienność podczas przygotowywania posiłków. Trudno zabezpieczyć się przed takimi zabrudzeniami, można jednak zminimalizować ich uciążliwość dla naszych mebli. Łatwiejsze w utrzymaniu czystości są fronty laminowane – szybko i bez trudu usuniemy zabrudzenia powstałe podczas kuchennej krzątaniny. Plamy na frontach będą mniej widoczne na powierzchniach z rysunkiem i strukturą drewna. Dekory dostępne w szerokiej gamie wzorów atrakcyjnie zamaskują zachlapania czy odciski palców.
– Jeżeli nie chcemy przysparzać sobie pracy, pamiętajmy również, że im bardziej gładka i jednolita powierzchnia frontów, tym łatwiej jest usunąć z niej zabrudzenia – przypomina Sylwia Kowalska-Mikutel.
Co jednak, jeżeli marzy nam się kuchnia w czerni lub innym wyrazistym kolorze? Dobra wiadomość dla miłośników frontów jednokolorowych jest taka, że modne powierzchnie w ultra matowym wykończeniu są zabezpieczane specjalną powłoką antifingerprint, co pozwala ograniczyć niepożądany efekt widocznych śladów. Zanim więc wybierzemy zabudowę meblową z lakierowanymi frontami, warto sprawdzić czy producent zapewnia nam taką możliwość.
Wyzwaniom związanym z utrzymaniem estetycznego ładu musi sprostać również kuchenny blat. Jeżeli zakładamy jego intensywne użytkowanie, rozważmy powierzchnię typu postforming. Odporna warstwa wierzchnia zabezpiecza przed wnikaniem brudu w głąb, co ułatwia utrzymanie blatu w czystości i nienagannym wyglądzie przez długi czas. Wybierając praktyczne blaty laminowane ograniczymy czas konieczny na uporządkowanie stanowiska pracy. Dodatkowym atutem tego typu powierzchni jest odporność na uszkodzenia i trwałe odbarwienia.
– Zadbanie o praktyczną stronę mebli sprawi, że nawet w kuchni, w której dużo się gotuje i przechowuje spore zapasy żywności, bez trudu zachowamy porządek i zadbamy o atrakcyjny wygląd. Dlatego kierujmy się nie tylko estetyką, ale i własnym komfortem, wybierając powierzchnie, które są mniej wymagające w utrzymaniu czystości – podsumowuje projektantka.